Äldre nyheter

Under den här fliken hittar du nyheter som tidigare publicerats under Nytt här på Tänktanken.nu.

Nya blåvita bussar i Örebro län

Bussar går från blått och lila till blåvitt

I augusti 2019 börjar Länstrafikens nya bussar rulla på gator och vägar i Örebro län. Det innebär att de nuvarande lila och blå bussarna kommer att ersättas av vita bussar med en böljande blå våg längs sidan. Bakgrunden till färgbytet är att Region Örebro län och Region Västmanland gått ihop och bildat trafikbolaget Svealandstrafiken.

Läs mer här.

 

Kvinna med barn på lådcykel

Delta i Trampkampen!

Är du Karlskogabo och bor i Bråten eller Stolpetorp? Nu kan du vara med i vår cykelutmaning Trampkampen! Välj vilken av de tre utmaningarna du vill vara med i – bli en lagtrampare, hälsotrampare eller familjetrampare. Eller var med i alla tre utmaningarna!

Läs mer här.

 

Människor på väg från bussen till arbetsskytteln.

Arbetsplatser i Karlskoga får busskyttel

Nu blir det enklare för dig som jobbar inom industrin i Karlskoga att pendla kollektivt till jobbet. För nu ska industriområden som tidigare har saknat närhet till busshållplatser få skytteltrafik direkt från Karlskoga busstation. ”Det är en viktig hållbarhetsfråga att kunna resa till jobbet med kollektivtrafik”, säger Therese Sundin, miljöstrateg i Karlskoga kommun.

Läs mer här.

 

Bussresenärer

Fler länsbor får testa gratis kollektivtrafik

Nu får 4 000 bilister en chans att resa gratis med Länstrafiken. Prova-på-kampanjen gäller under två veckor, då testresenärerna får fri tillgång till resor med tåg och buss. Målet är att fler ska upptäcka möjligheten att pendla med kollektivtrafik och ändra sina resvanor.

Läs mer här.

 

Marie med sin nya elcykel

Marie vann en elcykel tack vare sina onödiga bilresor

Marie vann Örebro kommuns tävling om onödiga bilresor. ”Egentligen är varje dag en onödig bilresa. Både min man och jag skulle kunna cykla varje dag, men med tre barn hemma som ska göras i ordning och klara för dagen, så blir tiden knapp”, skriver Marie i sin motivering.

Läs mer här.

 

Buss i Svennevad

Resandet med kollektivtrafik ökar mer än bilresandet

Kollektivtrafiken i Örebro län ökade sin marknadsandel från 13 till 16 procent mellan 2017 och 2018 och allt fler resenärer är nöjda med kollektivtrafiken. Möjligheten att resa kollektivt i länet har förbättrats, särskilt på landsbygden, menar resenärerna. Det visar Kollektivtrafikbarometern.

Läs mer här.

 

Tåg vid Örebro södra station

Allt fler väljer tåget på affärsresan

Affärsresorna med tåg ökade med 21 procent under vintern 2018 jämfört med vintern innan. Det visar en rapport från SJ. Orsaken tros vara den heta sommaren, som ledde till att fler människor började fundera över sitt avtryck på miljön.

Läs mer här.

 

On air-skylt på Sveriges Radio Örebro

Medierna gillar cykelvänliga arbetsplatser

Sedan det blev känt vilka arbetsplatser som deltagit i Cykelvänlig arbetsplats har flera medier uppmärksammat tävlingen, bland annat Sverige television och Sveriges radio. Klicka dig vidare för att titta och lyssna på inslagen!

Läs mer här.

 

Presentpåsar från prisutdelningen för Cykelvänlig arbetsplats 2018

Nu prisas länets cykelvänligaste arbetsplatser

Utmaningen Cykelvänlig arbetsplats är avslutad för denna gång. Vilka arbetsplatser deltog? Hur många stjärnor lyckades de knipa? Klicka på ”Läs mer” nedan så får du veta!

Läs mer här.

 

Lastcykel

Träffa familjen som bytte bilen mot en lastcykel

Familjen Bergbom i Örebro har sålt bilen och reser nu i stället med lastcykel. SVT Örebro har gjort ett inslag där familjen berättar om sitt nya cykelliv och vad de tror kan få fler att välja att resa hållbart.

Läs mer här.

 

Tolk- och översättarservice fick diplom för sitt cykelarbete

Tolk- och översättarservice, Region Örebro län, är en av verksamheterna som deltagit i Cykelvänlig arbetsplats. Nyligen fick de sitt diplom med en stjärna och områdeschef Caroline Balkstedt är besluten att verksamheten ska få fler stjärnor till vårens omgång.

Läs mer här.

 

Bild från filmen om hållbart resande

Se Region Örebro läns film om hållbart resande

Hur många människor dör varje år i sjukdomar som kan härledas till luftföroreningar? Hur många dödsfall kan undvikas om vi börjar gå, cykla och åka kollektivt mer i stället för att ta bilen? Svaret på dessa frågor och mer kan du se i Region Örebro läns film om luftföroreningar och hållbart resande.

Läs mer och se filmen här.

 

Busskur blev ett fotbollsmål

Se Länstrafiken förvandla busskuren till ett fotbollsmål

Länstrafiken Örebro skapade ett fotbollsmål av en busskur. ”Tanken bakom utsmyckningen är att bilister som stannar till vid rödljusen i korsningen till Behrn Arena ska bli inspirerade till att åka kollektivtrafik”, skriver Länstrafiken.

Läs hela artikeln här.

 

Resenär på buss

Kampanj gav 600 nya resenärer med Länstrafiken

Under våren 2018 fick 4 000  bilister i länet testa att pendla med kollektivtrafiken. Ett halvår senare pendlade fortfarande 600 av dem kollektivt. Det innebar en besparing på 1 100 ton koldioxid, vilket motsvarar 275 flygresor till Thailand.

Läs hela artikeln här. 

 

Landsbygd

Nu rullar närtrafiken i Nora och Askersund

I början av oktober införde Länstrafiken Örebro sin satsning på närtrafik i Nora och Askersund, som ska underlätta resor mellan landsbygden och tätorterna.

Läs hela artikeln här.

 

cykelkedja

Karlskogabor får cykelservice av kommunen

Karlskoga kommun har erbjudit gratis cykelservice till de arbetsplatser i Karlskoga kommun som deltar i Cykelvänlig arbetsplats. Tanken är att gynna de anställda som väljer att cykla till och från arbetet.

Läs mer här.

 

Chokladen gick åt som smör i solsken

Den 18 och 22 september har vi varit ute på stan och träffat Karlskogabor och örebroare och pratat hållbart resande. Dessutom har vi bjudit på choklad, kaffe och reflexer.

Vill du veta hur mycket choklad som gick åt? Läs hela artikeln här.

 

Vilken är din onödigaste bilresa?

Många gånger har vi väldigt nära till såväl jobbet som skolan, affären eller gymmet. Ändå gör vi kanske en onödig bilresa för att ta oss dit. Därför har Örebro kommun tidigare under hösten haft en tävling där de uppmanar örebroarna att skicka in sin allra onödigaste bilresa, för att väcka tanken om ett hållbart resande.

Läs mer om tävlingen här.

 

Region Örebro län dubblar avgift för klimatkompensation

Nu dubblar Region Örebro län de interna avgifterna för klimatavgiften för bilresor. Även avgiften för flyg höjs.

”Det här är en viktig signal, och det ger oss bättre förutsättningar att driva på omställningen till klimatsmart resande”, säger regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S).

Läs mer om klimatkompensationen här.

 

Krönika: Låt resan bli ett val

”Handen på hjärtat. Är du en av dem som väljer samma färdsätt oavsett vart du ska åka? Faktum är att de flesta av oss slentrianmässigt väljer att göra som vi brukar. I bästa fall kan det innebära hysteriskt mycket cyklande, i värsta fall betyder det oändligt många bilresor.”

Läs hela Mirja Mattssons krönika här.

 

Senaste nytt om Cykelvänlig arbetsplats

Ett tjugotal företag runt om i länet har under våren och sommaren 2018 anmält att de vill delta i Cykelvänlig arbetsplats. Just nu jobbar vi med att gå igenom anmälningarna för att se hur varje enskilt företag uppfyller våra 18 kriterier, så att vi därefter kan kora en vinnare.

Läs mer om Cykelvänlig arbetsplats.