Äldre nyheter

Under den här fliken hittar du nyheter som tidigare publicerats under Nytt här på Tänktanken.nu.

Bild från filmen om hållbart resande

Se Region Örebro läns film om hållbart resande

Hur många människor dör varje år i sjukdomar som kan härledas till luftföroreningar? Hur många dödsfall kan undvikas om vi börjar gå, cykla och åka kollektivt mer i stället för att ta bilen? Svaret på dessa frågor och mer kan du se i Region Örebro läns film om luftföroreningar och hållbart resande.

Läs mer och se filmen här.

 

Busskur blev ett fotbollsmål

Se Länstrafiken förvandla busskuren till ett fotbollsmål

Länstrafiken Örebro skapade ett fotbollsmål av en busskur. ”Tanken bakom utsmyckningen är att bilister som stannar till vid rödljusen i korsningen till Behrn Arena ska bli inspirerade till att åka kollektivtrafik”, skriver Länstrafiken.

Läs hela artikeln här.

 

Chokladen gick åt som smör i solsken

Den 18 och 22 september har vi varit ute på stan och träffat Karlskogabor och örebroare och pratat hållbart resande. Dessutom har vi bjudit på choklad, kaffe och reflexer.

Vill du veta hur mycket choklad som gick åt? Läs hela artikeln här.

 

Vilken är din onödigaste bilresa?

Många gånger har vi väldigt nära till såväl jobbet som skolan, affären eller gymmet. Ändå gör vi kanske en onödig bilresa för att ta oss dit. Därför har Örebro kommun tidigare under hösten haft en tävling där de uppmanar örebroarna att skicka in sin allra onödigaste bilresa, för att väcka tanken om ett hållbart resande.

Läs mer om tävlingen här.

 

Region Örebro län dubblar avgift för klimatkompensation

Nu dubblar Region Örebro län de interna avgifterna för klimatavgiften för bilresor. Även avgiften för flyg höjs.

”Det här är en viktig signal, och det ger oss bättre förutsättningar att driva på omställningen till klimatsmart resande”, säger regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S).

Läs mer om klimatkompensationen här.

 

Krönika: Låt resan bli ett val

”Handen på hjärtat. Är du en av dem som väljer samma färdsätt oavsett vart du ska åka? Faktum är att de flesta av oss slentrianmässigt väljer att göra som vi brukar. I bästa fall kan det innebära hysteriskt mycket cyklande, i värsta fall betyder det oändligt många bilresor.”

Läs hela Mirja Mattssons krönika här.

 

Senaste nytt om Cykelvänlig arbetsplats

Ett tjugotal företag runt om i länet har under våren och sommaren 2018 anmält att de vill delta i Cykelvänlig arbetsplats. Just nu jobbar vi med att gå igenom anmälningarna för att se hur varje enskilt företag uppfyller våra 18 kriterier, så att vi därefter kan kora en vinnare.

Läs mer om Cykelvänlig arbetsplats.