Familjen Svensson byter bil mot lådcykel

Många drömmer om ett vardagsliv på cykel i stället för transporter i stor familjebil. För familjen Svensson i området Bråten i Karlskoga blir drömmen sann i maj. De har nämligen valts ut till Familjetrampare och får testa en lådcykel helt gratis mot att de låter bilen stå.
   – Det känns jättekul och utmanande, säger Anna Svensson.

Familjen Svensson byter bil mot lådcykel

Bråten är i dagsläget ett område där få personer tar cykeln i första hand. Projektet Hållbart resande i Örebroregionen satsar därför på cykelutmaningen Trampkampen i området, och bland annat har familjer fått ansöka om att bli Familjetrampare.
– Vi hade redan funderat en del på att minska våra utsläpp och om lådcykel kunde vara ett alternativ för oss. Därför nappade vi direkt när vi fick informationen om Familjetrampare i brevlådan, säger Anna Svensson.

Vill inspirera andra

I dag reser familjen en hel del med bil, men tack vare Trampkampen kan de i stället prova att resa med hjälp av eldriven lådcykel och kollektivtrafik under en månad.
– Vi hoppas att vi kan inspirera andra att ta cykeln när de ska åka korta sträckor. Det är inte så cykelvänligt här i området eftersom många väljer bilen, men om fler cyklar får vi en bättre trafikmiljö, säger Anna Svensson.

Lådcykeln som familjen Svensson får låna

Vardag med hållbara resor

Eftersom familjen håller på att renovera huset kommer de få dispens och möjlighet att använda den egna bilen vid tre tillfällen, men endast för att hämta byggmaterial, resor som de annars skulle behövt hyra transport till.
– Väldigt många bilresor kan enkelt ersättas med cykel, buss eller tåg. Att byta ut onödiga bilresor mot hållbara resor ger både miljövinster och hälsovinster. Det är det som vi vill visa med det här projektet, säger Mirja Mattsson, projektledare för Hållbart resande i Örebroregionen.

Följ familjens resor

Här kan du se hur det går för familjen Svensson. Och följ gärna Instagramkontot Familjetrampare! Familjens erfarenheter kommer också att tas tillvara när projektet Hållbart resande i Örebroregionen summerar sina resultat.

Har du frågor om projektet Hållbart resande i Örebroregionen eller om Familjetramparna, kontakta projektledare Mirja Mattsson, tel. 019-602 89 30.