Familjetramparna: ”Det har varit enkelt att göra bra val”

Mindre stress, nya upplevelser i närområdet och mindre miljöpåverkan. Det är några av sakerna som Anna Svensson lyfter som fördelar med att familjen låtit bilen stå och i stället cyklat och åkt kollektivt.

Familjetramparna: ”Det har varit enkelt att göra bra val”

Det har gått några veckor sedan familjen Svensson i Karlskoga avslutade sin månadslånga period som Familjetrampare i projektet Hållbart resande. Men de hållbara resvanorna sitter fortfarande i.

– Det har varit enkelt att göra bra val, när vi väl bestämt oss för att låta bilen stå. Hela familjen har ställt om snabbt till det nya sättet att resa. Vi har också känt mindre stress, då vi blivit bättre på att planera vardagen vilket gjort att tempot sänkts, berättar Anna Svensson.

Familjen har köpt loss lådcykeln de fick låna och när de använder bilen planeras resan noggrant för att så många ärenden som möjligt ska utföras på samma biltur.

– Målet är att vi ska klara oss med en bil, både för att spara pengar och för att det är bättre för miljön att cykla, säger Anna.

Resor med kollektivtrafik

Resorna med barn eller matkassar i lådcykeln har fungerat bra, tycker Anna. Familjen har tidigare haft de mindre barnen Tage och Bo i cykelkärra, men lådcykeln med elmotor underlättar resorna när barnen växer.

– Vi har också märkt att vi utforskat närområdet och vår egen stad mer nu när vi cyklar i stället för att ta bilen. Det är enklare att stanna till med en cykel när vi passerar en park och barnen vill leka, säger Anna.

Det som varit lite svårare är äldsta dottern Karins resor till och från skolan. Karin har rest med buss, men resan kräver bussbyte och i vissa fall promenad på upp till en kilometer. Även Henrik har rest kollektivt. Han har då cyklat till resecentrum i Karlskoga för att därifrån ta bussen till jobbet i Kristinehamn.

Instagramkonto

Anna berättar att utmaningen som Familjetrampare väckt en del reaktioner i omgivningen, bland såväl vänner och bekanta som främlingar.

– Några kollegor som funderat på elcykel har nu slagit till, sedan de sett hur vi reser hållbart. Och lådcykeln med elmotor väcker uppmärksamhet när vi tar oss fram. Det är många som kommit fram och frågat hur den fungerar, säger Anna.

Även Instagramkontot ”Familjetrampare_Karlskoga_2019” har väckt reaktioner. Kontot har i dagsläget drygt 80 följare och familjen fortsätter att uppdatera kontot trots att perioden som Familjetrampare är över.

– Det är roligt att dokumentera vår vardag och det är enkelt att göra uppdateringar när vi har ett givet ämne att skriva om, avslutar Anna.